Latest articles

Bok: Genius — A Mosaic of One Hundred Exemplary Creative Minds

Hur påverkas författarna av sina egna verk? Av sina egna medvetanden och sinnen? Kierkegaard liknade geniet vid ett åskväder — just som vi tror att vi kan skydda oss mot det kommer ett som är ännu värre. Paul Valéry talade om originalitet som förmågan att omvandla det man läser till sitt eget. Därav den formidabla aforismen om att ett lejon består av assimilerade får.

Video: Stjäl det du behöver

Maria Eriksson (The Concretes) gör solodebut och släpper en singel ”Stjäl Det Du Behöver” med en superkonstnärlig video.

Intervju: Sciencefiction eller Slipstream?

De miljarder som satsas på rymdfroskning är något som Lars Jakobson tar med en axelryckning: ”Rymdfärderna och över huvudtaget detta att blicka mot rymden är inget märkligt. Alla folk har en kosmologi. Även de mest sk primitiva. Vad fick de betala för att ha någon som satt och tittade på stjärnorna istället för att jobba på fälten och skaffa mat? Det är möjligt att de betalade ett högre pris än vad vi gör.”

Böcker: Norska Vagant bästa litteraturtidskriften i Sverige

Den mest uppseendeväckande texten står Tormud Haugland för, smått kultförklarad författare och skrivarlärare hemmahörande i norra Norge. På nynorsk berättar han om ett kuvat folk “utan historiske heltar” i Ytre-Nordnorge och den kunskapstörst och skrivarklåda som drabbade dem i kölvattnet av bygget av det gigantiska Mongstad-raffineriet.

Intervju: Det går inte att värja sig för detta jag som inte är snällt

Med små åtbörder tecknar debutanten Jerker Virdborg en man som inte handlar utifrån logik utan kontrollerat vansinne. Jag ringer upp honom kvällen innan debuten och frågar hur han lyckats stämma av igenkänningsfaktorn utan att ge avkall på ambivalensen…

Bok: Att skapa en författare

Stephen King säger att han är immun mot bokrecensenters giftiga pennor: “När man haft en barnvakt på hundra kilo som fes en i ansiktet och skrek Pang! blir man knappast skrämd av Village Voice.”